Een ziekteverzuimverzekering is niet wettelijk verplicht. De kosten bij een zieke medewerker kunnen erg hoog oplopen, doordat je wel verplicht bent om tot maximaal twee jaar lang het loon door te betalen.
Als je een ziekteverzuimverzekering hebt afgesloten, dan betaalt de verzekeraar deze kosten voor je. De KHN Ziekteverzuimverzekering sluit aan op het horeca-cao.
Hoeveel kost een zieke werknemer in de horeca?
Je kunt te maken krijgen met de volgende directe en indirecte kosten:
- Je betaalt maximaal twee jaar het loon van je zieke werknemer door. Volgens de horeca-cao is de loondoorbetaling 95 procent in het eerste jaar en 75 procent in het tweede jaar.
- Je moet vervanging regelen en van een tijdelijke kracht óók het salaris betalen.
- Re-integratiebegeleiding van een langdurig zieke werknemer kost veel tijd, die je anders ook aan je horecabedrijf had kunnen besteden.
- Per werknemer betaal je bovenop het maandelijkse brutosalaris ook nog zo’n 20 tot 35 procent van dat salaris aan extra kosten. Deze kosten worden werkgeverslasten genoemd.
Wat kost de ziekteverzuimverzekering voor de horeca?
De premie voor de ziekteverzuimverzekering wordt bepaald aan de hand van je eigen keuzes en het ziekteverzuim van de afgelopen twee jaar in je horecabedrijf. Daarnaast kun je zelf kiezen uit de volgende onderdelen:
- Eigen risicotermijn: je kiest zelf na hoeveel (wacht)dagen je een uitkering wilt ontvangen als je medewerker ziek is. Ziekte in de wachtperiode neem je dan voor eigen rekening. Veel gekozen door KHN-leden: 2 of 4 weken.
- Werkgeverslasten: naast het loon van (zieke) medewerkers heb je nog andere extra kosten. Je kiest zelf of je de werkgeverslasten mee wilt verzekeren (tot maximaal 25%).