Open menu

KHN Verzekeringen

Wij helpen je graag!
Vragen of meer informatie? Bel 010 - 288 49 78.

Coronavirus en jouw zorgverzekering

De verspreiding van het coronavirus (COVID-19) over de hele wereld en in Nederland roept veel vragen op betreffende de zorgverzekering. Hoe zit het bijvoorbeeld met vergoeding als je je (preventief) wilt laten testen op het coronavirus? Of wat wordt er vergoed als je in quarantaine moet? In dit artikel zetten we de meest gestelde vragen op een rij.

Let op: de situatie rondom het coronavirus verandert dagelijks. Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.

 

Wordt mijn bezoek aan de huisarts vergoedt?

Huisartsenzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Voor een huisartsenconsult betaal je geen eigen risico. Voor laboratoriumtests wordt het eigen risico wél aangesproken. Laboratoriumtests die aantonen of je besmet bent met het coronavirus, vallen dus wel onder het eigen risico.

 

Ik wil me preventief laten testen op het coronavirus, krijg ik dat vergoed via mijn zorgverzekering?

Het heeft geen zin om je preventief te laten testen als je geen klachten heeft. Een preventieve coronatest wordt dan ook niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Heb je gezondheidsklachten en vermoedt je dat je besmet bent met het virus? Neem in dit geval contact op met jouw huisarts. Als jouw huisarts besluit dat een coronatest nodig is, wordt het bloedonderzoek gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor wel het eigen risico.

 

Als ik getest moet worden op het coronavirus, krijg ik dan een vergoeding?

De testen van het coronavirus worden onderzocht in een laboratorium. Laboratoriumtesten vallen onder de basisverzekering en krijgt je dus inderdaad vergoed. Wel betaal je hier een eigen risico voor. Tenzij je jouw eigen risico van dit jaar al hebt opgebruikt, natuurlijk.

 

Ik heb een naturapolis, maar het gecontracteerde ziekenhuis in de buurt is vol. Wat moet ik doen?

Met een naturapolis of naturapolis (budget) vergoedt de zorgverzekeraar normaal gesproken alleen de volledige zorgkosten als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Door het coronavirus dreigen verschillende ziekenhuizen vol te raken. Het kan hierdoor voorkomen dat jouw gecontracteerde ziekenhuis je doorverwijst naar een ander ziekenhuis, waarmee jouw zorgverzekeraar geen contract heeft. Bij een doorverwijzing van een gecontracteerd ziekenhuis naar een niet gecontracteerd ziekenhuis blijf je 100% verzekerd en hoef je dus niet zelf bij te betalen.

 

Ik ben ziek geworden in het buitenland. Worden medische kosten bij het coronavirus in het buitenland vergoed?

Vermoedt je dat je besmet bent met het coronavirus? Dan is het belangrijk om (telefonisch) contact op te nemen met een (huis)arts of een ziekenhuis. Zij bepalen dan of je langs moet komen voor een onderzoek. Zo voorkom je dat jij andere mensen besmet. De zorgverzekering vergoedt spoedeisende zorg in het buitenland. ‘Spoedeisende zorg’ betekent in dit geval: zorg die niet kan wachten tot je terug in Nederland bent. Spoedeisende hulp wordt vanuit de basisverzekering gedekt tot het maximale tarief dat in Nederland geldt. Als je andere kosten vergoed wilt krijgen, dan heb je een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking ‘geneeskundige kosten’ nodig. Als je dit niet hebt, betaal je het bedrag dat hoger is dan de vergoeding vanuit jouw basisverzekering zelf.

 

Worden medicijnen tegen klachten van het coronavirus vergoedt?

Er zijn op dit moment nog geen medicijnen tegen het coronavirus en ook vaccinaties tegen het virus bestaan nog niet. Wel kunnen de symptomen behandeld worden, bijvoorbeeld met koortsverlagende middelen (pijnstillers). Patiënten die erg benauwd zijn kunnen in het ziekenhuis behandeld worden met extra zuurstof. Medicijnen die zijn opgenomen in het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem) worden vergoed vanuit de basisverzekering. De meeste medicijnen die de huisarts of specialist voorschrijft zijn opgenomen in het GVS. Voor sommige medicijnen betaal je wel een eigen bijdrage.

 

Wordt het vergoed door de zorgverzekering als ik thuis in quarantaine moet?

Voor thuisquarantaine krijg je geen vergoeding vanuit de zorgverzekering. Hier zijn in principe ook geen zorgkosten aan verbonden.

 

Krijg ik een vergoeding voor quarantaine op mijn verblijfadres in het buitenland?

Als je tijdens jouw vakantie besmet raakt met het coronavirus, kan het zijn dat je op jouw verblijfsadres in quarantaine moet. Ook hiervoor geldt dat je hiervoor geen vergoeding krijgt van je zorgverzekeraar. Je maakt in principe geen zorgkosten. Het kan wel zijn dat je extra kosten moet maken voor jouw verblijf. Hiervoor krijg je mogelijk een vergoeding vanuit je reisverzekering. Ga bij jouw reisverzekeraar na of je hiervoor verzekerd bent.

 

Wordt het vergoed als ik in het ziekenhuis in quarantaine moet blijven vanwege het coronavirus?

Raak je tijdens een ziekenhuisopname besmet met het coronavirus? Om verdere verspreiding te voorkomen worden patiënten met het virus in strikte isolatie verpleegd. Voor de zorgverzekering gelden hiervoor dezelfde regels als bij een reguliere ziekenhuisopname. Ziekenhuisopname wordt gewoon vergoed vanuit de basisverzekering. Je betaalt hiervoor wel het eigen risico.

Vragen over het coronavirus en jouw bedrijfscontinuïteit?