vergunningen en verzekeringen heb je nodig als je een eigen restaurant begint? En wat zijn de kosten om een eigen restaurant te openen? In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden, voordat je jouw eigen restaurant begint.
Je droomt al jaren van een eigen restaurant en eindelijk waag je de stap. Natuurlijk moedigen wij je beslissing aan, want de horeca is een bruisende branche. Maar een onvoorbereide sprong in het diepe is niet verstandig. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden, voordat je jouw eigen restaurant begint.
Restaurant beginnen: wat heb ik nodig?
Veel mensen dromen van een eigen horecazaak. Maar het is verstandig om, voordat je een restaurant opent, een aantal zaken goed voor te bereiden. Je moet de rechtsvorm van je bedrijf kiezen, je onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel, vergunningen aanvragen, verzekeringen afsluiten en voor een goede belastingaangifte is een juiste administratie essentieel.
Een businessplan, waarin je vastlegt wat voor soort restaurant je wil zijn, wie je klanten moeten worden, hoe je die klanten gaat bereiken, wie je concurrenten zijn en hoe je jouw restaurant wilt financieren, vormt de basis voor je bedrijf. Met je businessplan kun je mogelijke financiers overtuigen in je restaurant te investeren, het helpt je ook om focus te houden op je doelen en ambities.
Ik wil een restaurant starten: welke vergunningen heb ik nodig?
Voordat je de deuren van je restaurant opent, heb je een aantal vergunningen nodig. Welke dat zijn is per gemeente verschillend, maar dit zijn de belangrijkste:
- Exploitatievergunning
In de exploitatievergunning staan afspraken over openbare orde en veiligheid. Verder bevat de exploitatievergunning informatie over je restaurant, zoals de ondernemingsvorm en je openingstijden.
- Drank- en horecavergunning
Je hebt een drank- en horecavergunning nodig om in je restaurant alcoholhoudende dranken te mogen schenken.
- Terrasvergunning
Wil je de gasten van je restaurant op een terras ontvangen, dan moet je beschikken over een terrasvergunning.
- Omgevingsvergunning
Heb je sloop- of verbouwplannen aan je restaurant? Dan moet je wellicht een omgevingsvergunning aanvragen.
Ik start een restaurant: welke verzekeringen heb ik nodig?
Naast het regelen van vergunningen moet je ook nadenken over verzekeringen. Een aantal verzekeringen zijn noodzakelijk:
- Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
Medewerkers die onder werktijd gewond raken of gasten die tijdens hun bezoek aan je restaurant schade oplopen kunnen jou aansprakelijk stellen. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert jou en je personeel tegen een eventuele schadeclaim.
- Goederen- en inventarisverzekering
In de keuken van je restaurant staat kostbare apparatuur, in je zaak en op het terras meubilair dat veel geld waard is. Ook de waarde van je voorraad is wellicht aanzienlijk. Na een brand, waterschade of diefstal heb je vaak niet de financiële middelen om kapotte of verdwenen spullen direct te vervangen. Een goederen- en inventarisverzekering verzekert de schade.
- Bedrijfsschadeverzekering
Een schade kan leiden tot sterk verminderde inkomsten. Maar je vaste lasten, zoals huur, (energie)rekeningen en personeelskosten, lopen meestal gewoon door. Een bedrijfsschadeverzekering voorziet in een uitkering om het financiële verlies na schade te compenseren.
- Gebouwenverzekering of huurdersbelangverzekering
Is het pand waarin je restaurant is gevestigd jouw eigendom? Een gebouwenerzekering verzekert je voor schade aan het pand als gevolg van brand en ander van buiten komend onheil. Heb je een pand gehuurd? De aanpassingen die je hebt gedaan, zoals een nieuwe vloer, keuken of bar, kun je dan verzekeren via een huurdersbelangverzekering.
- Milieuschadeverzekering
Na een brand kan vervuild bluswater in het riool komen, er kunnen schadelijke stoffen vrijkomen of resten asbest moeten worden opgeruimd. Veroorzaakt jouw restaurant milieuvervuiling, dan kun je aansprakelijk gesteld worden voor de saneringskosten, die hoog kunnen oplopen. De kosten kun je verzekeren met een milieuschadeverzekering.
- Ziekteverzuimverzekering
Heb je personeel in dienst, dan is een contract met een arbodienst wettelijk verplicht. Het loon van een zieke medewerker moet je ten minste twee jaar doorbetalen. Een verzuimverzekering vergoedt deze loonkosten.
Verder raden wij je aan om de volgende verzekeringen te overwegen:
- Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Word je ziek, dan krijg je als horecaondernemer geen uitkering van de overheid. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je tijdens je ziekte in ieder geval verzekerd van een inkomen.
- Glasverzekering
Heeft je restaurant veel glas? Door een ongelukje, stormschade of vandalisme kan het glas beschadigd raken. Dankzij een glasverzekering kun je het kapotte glas snel laten vervangen.
- Geldverzekering
Klanten betalen hun rekening steeds vaker via het pinapparaat of de mobiele telefoon. Toch heb je misschien nog best veel contant geld in de kassa. Raak je geld kwijt bij een brand, diefstal of overval, dan is het fijn dat een geldverzekering de schade vergoedt.
- Computer en elektronicaverzekering
In je restaurant gebruik je een kassa, geluidsapparatuur en wellicht allerlei andere elektronische apparaten. Beschadigde apparatuur kan (tijdelijke) sluiting van je restaurant betekenen. Met een computer- en elektronicaverzekering blijft de financiële schade beperkt en kun je hopelijk snel weer open.
- Rechtsbijstandverzekering
Als horecaondernemer heb je te maken met personeel, gasten, leveranciers, de gemeente en – bij huur van je bedrijfspand – de verhuurder. Een juridisch conflict met één van deze partijen kan hoge kosten met zich meebrengen, die je via een rechtsbijstandverzekering kunt verzekeren.
- Cyberverzekering
Elke ondernemer loopt het risico op een aanval door cybercriminelen. Met een cyberverzekering verzeker je de gevolgen van een digitale aanval op bijvoorbeeld je reserveringssysteem, waarbij klantgegevens worden gestolen.
Een uitgebreide beschrijving van de mogelijke verzekeringen vind je hier.
Een eigen restaurant beginnen; wat zijn de kosten?
Ben je benieuwd naar de kosten, waar je rekening mee moet houden als je een eigen restaurant wil beginnen? Lees dan dit artikel.
Ik begin een afhaalrestaurant of bezorgrestaurant: waar moet ik aan denken?
Onder invloed van de coronapandemie zoeken veel horecaondernemers naar creatieve oplossingen om hun bedrijf draaiende te houden. Begin je een afhaalrestaurant of ga je maaltijden bezorgen, dan geldt bijna alles wat hiervoor is geschreven ook voor jou. Maar een bezorgservice levert wel extra risico's op, die staan beschreven in dit artikel.
Ik open een pop-up restaurant: wat komt daarbij kijken?
Deze vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden, want alles wat hiervoor is gezegd, geldt ook wanneer je een pop-up restaurant opent. Al kijk je natuurlijk extra kritisch naar de opstartkosten. Zeker als je verwacht dat je tijdelijke restaurant slechts gedurende een korte periode geopend is.