Koffiemachine

Een eigen restaurant beginnen; wat zijn de kosten?

Kosten+eigen+restaurant

Als je een eigen restaurant wil beginnen, dan wil je goed voorbereid zijn op alle kosten die je kunt verwachten. We hebben een overzicht gemaakt van de kosten die je kunt verwachten voor je horecapand, goederen, inventaris, personeel en overige kosten.

Een goedgevulde kassa aan het eind van een drukbezochte avond geeft elke restauranteigenaar een heerlijk gevoel. Maar voordat het zover is, zul je toch echt eerst een (flink) aantal kosten moeten maken. Wij zetten de belangrijkste op een rij:

Eigen restaurant openen; wat heb je dan nodig?

  • Horecapand voor je restaurant
    Je kunt een pand huren of kopen, waarbij de locatie die je voor je restaurant in gedachten hebt mede de prijs bepalen. De huur- en koopprijs van een horecagelegenheid in het centrum van een grote stad is tenslotte hoger dan die van een vergelijkbaar pand in dunbevolkt gebied. Daarnaast wil je waarschijnlijk investeringen doen om het pand naar je zin te maken.

  • Keukenapparatuur en -benodigdheden
    Zonder koelkast, friteuse, fornuis, magnetron en andere keukenapparatuur en zonder servies, bestek en glazen hoef je de deuren van je restaurant niet te openen. Hoewel het aanbod van gebruikte spullen groot is, bedraagt de investering al snel vele duizenden euro's. 

  • Meubilair van je restaurant 
    Met tafels en stoelen, verlichting, barkrukken en accessoires geef je jouw restaurant een gezellige uitstraling. Afhankelijk van je creativiteit hoeft de inrichting niet de hoofdprijs te kosten. Ook met een beperkt budget is best veel mogelijk.

  • Voorraad
    Zonder voorraad kun je geen restaurant beginnen. Reken voor de aanschaf van houdbare producten als drank en gedroogd voedsel op een paar duizend euro en koop producten als groente, fruit, vlees en zuivel bij voorkeur vers in.

  • Technologie
    Om je restaurant goed te runnen, heb je technologie nodig, zoals kassa's, een muziekinstallatie en een reserveringssysteem. De kosten zijn afhankelijk van de soft- en hardware die je aanschaft, maar reken op een eenmalige uitgave van 1000 euro en maandelijks een bedrag van een paar honderd euro.

Wat moet je regelen voordat je je een eigen restaurant kan openen?

  • Horecapersoneel in je restaurant
    De inzet van personeel vormt een flink deel van je structurele kosten. Hoeveel personeel je nodig hebt, is lastig in te schatten, maar het is slim om voor een langere periode een bepaald bedrag aan personeelskosten te reserveren.

  • Franchisevergoeding
    Word je restaurant onderdeel van een franchiseformule, dan betaal je een vergoeding voor de naam en het intellectuele eigendom van het restaurant. De hoogte van de vergoeding is er per keten verschillend.

  • Vergunningen en inschrijvingen
    Je restaurant mag alleen open als je over de vereiste vergunningen beschikt. In dit artikel lees je meer over de verschillende vergunningen, die je voor opening al gauw een paar duizend euro kosten. 

  • De marketing van je restaurant
    Gasten die vanaf dag één bij je restaurant in de rij staan. Een mooie, maar niet realistische gedachte. Om klanten te trekken zul je reclame moeten maken via bijvoorbeeld social media. Doe je dat zelf, dan kost je dat alleen (kostbare) tijd. In veel situaties is het daarom verstandig om er iemand voor in te huren.

  • Startkapitaal voor je een eigen restaurant
    Wij begrijpen dat je het startkapitaal voor je eigen restaurant niet direct zelf kunt ophoesten. Wees gerust: dat geldt voor de meeste ondernemers. Er zijn verschillende manieren om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Je kunt familie en vrienden om geld vragen of een microkrediet aanvragen bij de Stichting Microkrediet Nederland. Ook kun je overwegen met een zakenpartner in zee te gaan, zakelijke investeerders zoeken of medeburgers vragen om via crowdfunding in je restaurant te investeren.

Dit artikel delen:

Schade footer icon khn verzekeringen

Schade melden

Contact footer icon khn verzekeringen

Contact opnemen

Mijnomgeving footer icon khn verzekeringen

Mijn omgeving

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer

Sluiten