Wanneer je een eigen broodjeszaak wil beginnen, wil je goed op de hoogte zijn van de kosten die je kunt verwachten en is het prettig om te weten waar je rekening mee moet houden. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Een goedgevulde kassa aan het eind van een drukbezochte dag geeft elke horecaondernemer een geweldig gevoel. Maar voordat het zover is, zul je eerst een (flink) aantal kosten moeten maken. Wij zetten de belangrijkste op een rij:
Je kunt een pand huren of kopen, waarbij de locatie van je broodjeszaak mede de prijs bepaalt. De huur- en koopprijs van een horecazaak in het centrum van een grote stad is uiteraard hoger dan die van een vergelijkbaar pand in een dunbevolkt gebied. Daarnaast ga je misschien investeringen doen om het pand naar je zin te maken.
Zonder koelkast, friteuse, fornuis, magnetron en andere keukenapparatuur en zonder servies, bestek en glazen hoef je de deuren van je broodjeszaak niet te openen. Het aanbod van gebruikte spullen is groot, dus je hoeft niet alles nieuw aan te schaffen, desondanks bedraagt de investering al snel vele duizenden euro's.
Met tafels en stoelen, verlichting en accessoires geef je jouw broodjeszaak een gezellige uitstraling. Ben je creatief dan is met een beperkt budget best veel mogelijk en hoeft de inrichting niet de hoofdprijs te kosten.
Word jouw broodjeszaak onderdeel van een franchiseformule, dan betaal je een vergoeding voor de naam en het intellectuele eigendom van de onderneming. De hoogte van de vergoeding is per keten verschillend.
Om je broodjeszaak goed te runnen, heb je technologie nodig, zoals kassa's, een reserveringssysteem en eventueel een muziekinstallatie. De kosten zijn afhankelijk van de soft- en hardware die je aanschaft, maar reken op een eenmalige uitgave van duizend euro en een maandelijks bedrag van enkele honderden euro's.
De inzet van personeel vormt een flink deel van je structurele kosten. Hoeveel personeel je nodig hebt, is lastig in te schatten, maar het is slim om voor een langere periode een bepaald bedrag aan personeelskosten te reserveren.
Zonder voorraad kun je geen broodjeszaak beginnen. Reken voor de aanschaf van houdbare producten als drank en gedroogd voedsel op een paar duizend euro en koop producten als groente, fruit, vlees en zuivel bij voorkeur vers in.
Je broodjeszaak mag alleen open als je over de vereiste vergunningen beschikt. In dit artikel lees je meer over de verschillende vergunningen, die je voor opening al gauw een paar duizend euro kosten.
Dat de gasten vanaf dag één in rijen bij je broodjeszaak voor de deur staan, is geen realistische gedachte. Om klanten te trekken zul je reclame moeten maken, bijvoorbeeld via social media. Doe je dat zelf, dan kost je dat vooral (kostbare) tijd. In veel situaties is het daarom verstandig om er iemand voor in te huren.
Wij begrijpen dat je het startkapitaal voor een eigen broodjeszaak niet direct zelf kunt ophoesten. Dat dit voor de meeste ondernemers geldt, stelt je misschien gerust. Net als het feit dat er verschillende manieren zijn om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Je kunt familie en vrienden vragen je financieel te ondersteunen of een microkrediet aanvragen bij de Stichting Microkrediet Nederland. Ook kun je overwegen met een zakenpartner in zee te gaan, zakelijke investeerders te zoeken of medeburgers vragen om via crowdfunding in je broodjeszaak te investeren.
Een eigen broodjeszaak beginnen; waar houd ik rekening mee?
Ben je benieuwd naar wat je nodig hebt en waar je rekening mee moet houden als je een eigen broodjeszaak wil beginnen? Lees dan dit artikel.
Ik start een broodjeszaak: welke verzekeringen heb ik nodig?
Naast het regelen van vergunningen moet je ook nadenken over verzekeringen. Bekijk hier de noodzakelijke verzekeringen voor een startende ondernemer in de horeca.
Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer