Koffiemachine

Een broodjeszaak beginnen, waar houd ik rekening mee?

Broodjeszaak beginnen

Lekker hè, een Italiaanse bol carpaccio, een volkorenbol met geitenkaas en pesto of een heerlijke ciabatta met zalm en roomkaas. Het water loopt je bij de gedachte eraan uit je mond, maar misschien begin je nog liever je eigen broodjeszaak om anderen ervan te laten genieten. De horeca is een bruisende branche, dus wij begrijpen deze gedachte. Maar een onvoorbereide sprong in het diepe is niet verstandig. In dit artikel lees je waar je rekening mee moet houden, voordat je een broodjeszaak begint.

Broodjeszaak beginnen: wat heb ik nodig?
Veel mensen dromen van een eigen horecazaak. Maar zonder goede voorbereiding een broodjeszaak beginnen is onverstandig. Je moet eerst de rechtsvorm van je bedrijf kiezen, je onderneming inschrijven bij de Kamer van Koophandel, vergunningen aanvragen en verzekeringen afsluiten. En omdat je over de winst die je maakt belasting moet betalen is een goede administratie onmisbaar.

Net als een businessplan, waarin je vastlegt wat voor soort broodjeszaak je bent, wie je klanten worden, hoe je hen bereikt, wie je concurrenten zijn en hoe je jouw broodjeszaak financiert. Dit businessplan vormt de basis voor je bedrijf en moet mogelijke financiers overtuigen in je restaurant te investeren. Daarnaast helpt een businessplan je om focus te houden op je doelen en ambities.

Een eigen broodjeszaak beginnen; wat zijn de kosten?
Ben je benieuwd naar de kosten, waar je rekening mee moet houden als je een eigen broodjeszaak wil beginnen? Lees dan dit artikel

Ik start een broodjeszaak: welke verzekeringen heb ik nodig?
Naast het regelen van vergunningen moet je ook nadenken over verzekeringen. Bekijk hier de noodzakelijke verzekeringen voor een startende ondernemer in de horeca.

Ik wil een broodjeszaak starten: welke vergunningen heb ik nodig?
We zeiden het al eerder: voordat je de deuren van je broodjeszaak opent, heb je een aantal vergunningen nodig. Welke verschilt per gemeente, maar dit zijn de belangrijkste:

  • Exploitatievergunning
    In de exploitatievergunning staan afspraken over openbare orde en veiligheid. Verder bevat de exploitatievergunning informatie over je broodjeszaak, zoals de ondernemingsvorm en je openingstijden.
  • Drank- en horecavergunning
    Wil je alcoholhoudende dranken in je broodjeszaak schenken, dan heb je een drank- en horecavergunning nodig.
  • Terrasvergunning
    Heeft je broodjeszaak een terras, dan moet je een terrasvergunning bij de gemeente aanvragen.
  • Omgevingsvergunning
    Ben je van plan om het pand waarin je jouw broodjeszaak vestigt te verbouwen of (gedeeltelijk) te slopen? Informeer of je een omgevingsvergunning nodig hebt.

Ik begin een broodjeszaak met afhaal- en/of bezorgservice: waar moet ik aan denken?
Onder invloed van de coronapandemie zoeken veel horecaondernemers naar creatieve oplossingen om hun bedrijf draaiende te houden. Begin je een broodjeszaak met afhaal- en/of bezorgservice, dan geldt bijna alles wat hiervoor is geschreven ook voor jou. Maar een bezorgservice levert wel extra risico's op, die staan beschreven in dit artikel.

Ik open een pop-up broodjeszaak: wat komt daarbij kijken?
Deze vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden, want alles wat hiervoor is gezegd, geldt ook wanneer je een pop-up broodjeszaak begint. Al kijk je natuurlijk extra kritisch naar de opstartkosten. Zeker als je verwacht dat je tijdelijke broodjeszaak slechts gedurende een korte periode geopend is.

Dit artikel delen:

Schade footer icon khn verzekeringen

Schade melden

Contact footer icon khn verzekeringen

Contact opnemen

Mijnomgeving footer icon khn verzekeringen

Mijn omgeving

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies. Lees meer

Sluiten